Koglehøsten i Georgien 2011
15. oktober 2011

NYHEDSBREV - Koglehøsten i Georgien og Rusland.

Fredag den 30. september

Opdateret den 12. oktober 2011.

Jeg er i dag vendt tilbage efter 3 ugers kogleindsamling i Georgien. Som allerede tidligere meddelt ville indsamlingen i år blive begrænset både med hensyn til antal afdelinger og områder og med hensyn til de mængder, vi kunne forvente. Det viste vores kontrol under høsten i 2010 af de ansatte kogleknopper i de forskellige høstområder. Det kom til at slå til, men der blev nogle mindre ændringer omkring et par af vore indsamlingsområder i forhold til det forventede. Dertil var indsamlingerne samlet set mere besværlige i år end normalt på grund af periodevis dårligt vejr og dermed følgende stop i indsamlingerne og stærkt forøgede problemer med at komme frem på skovvejene selv med godt grej.

 Som et planlægningsbesøg senest i august havde fastslået, så var høstmulighederne i Ambrolauri / tlugi meget begrænsede, medens der var ganske god koglesætning i Ambrolauri / nikortsminda og i Borjomi / tadzrici – i Tadzrici endda en rigtig flot sætning med, især i vores Afdeling 28, mange store og veludviklede kogler. Med mindre koglemængde vil flere kogler være ’offer’ for insketangreb. Det betyder ikke noget for andre eller for andet end det udbytte, vi kan forvente pr. kg. kogler. Dette problem var dog i år ikke meget større end i 2010-høsten. Og den flotte koglesætning i Borjomi / tadzrici betød, at dette problem her var ganske beskedent og tæt på det, vi ser i større høstår.

Konkret lander vores indsamling i år et sted mellem 60 og 70 tons kogler i alt. Det var det mål, vi havde sat os efter den vurdering af mulighederne, vi endte med under den afsluttende planlægning af høsten i august. Det er derfor tilfredsstillende. Og sammen med den lageropbygning, vi foretog i 2010 med de dårlige høstudsigter for 2011 in mente, er vi i stand til at sikre vore kunder forsyninger på normalt niveau.

Omkring 10% af indsamlingen kommer fra Ambrolauri / tlugi, hvor vi bl.a. fik en pæn lille indsamling i Afdeling 17. Det var faktisk en positiv overraskelse, der kom som følge af det gode samarbejde med den gruppe plukkere, der normalt arbejder for os i denne afdeling. Vi havde selvfølgelig set, der var kogler i afdelingen, men vores vurdering var, at det var for lidt til at iværksætte en indsamling. Gruppen gjorde imidlertid selv nærmere undersøgelser i afdelingen og mente, at der i dele af afdelingen var grundlag for høst. Vi kiggede sammen på det igen, og de fik grønt lys til at gå i gang og lykkedes godt med det. Til gengæld var resultatet i Afdeling 2, som vi havde vurderet til at have en koglesætning, der gav basis for høst, betydeligt mindre, end vi havde regnet med.

Den resterende del af høsten fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem Ambrolauri / nikortsminda og Borjomi / tadzrici. Det er begge velkendte provenienser. Borjomi / tadzrici viste sig som den bedste Borjomi-proveniens i ’Frost Frø Serien’, og Ambrolauri / nikortsminda kom bedst ud af sammenligningen med andre sikre georgiske provenienser i form af udmærkede ON-træer, der sidste sommer blev lavet på Clausholm. At der i begge tilfælde er tale om endog meget tiltalende materiale vidner den opvækst om, man kan se i begge områder. Vi lægger helt aktuelle billeder af dette materiale ud på vores hjemmeside snarest.

Endelig har jeg brugt megen tid på at få et overblik over udsigterne for 2012-høsten. Et første tjek i august viste meget svingende udsigter over afdelingerne men generelt et meget lavt antal kogleknopper og ringe hanblomst-sætning. En meget omfattende og systematisk gennemgang her i løbet af høsten af vore indsamlingsområder i både Ambrolauri / tlugi og Ambrolauri / nikortsminda bekræftede spredningen, men viste også, at den første vurdering fra august samlet set var for pessimistisk. Der bliver ikke nogen stor høst, men der bliver en større høst end her i 2011, og, hvis vinter og forårsfrost ikke griber fortyrrende ind, så også en tilstrækkelig høst.

Høsten i Rusland / Apsheronsk.

 Beretningen herom kan gøres kort. Der var ingen høstbar koglesætning i 2011, og der er IKKE gennemført høst i Apsheronsk i 2011. Der var ikke noget at komme efter, desværre. Medens lageret rækker for de georgiske provenienser, må vi desværre sige, at der ikke er meget Apsheronsk frø på lager. Der ER dog lager, og det vil vi administrere på fair vis.

Med venlig hilsen

 Børge Klemmensen

 PS – I den første høstuge gennemførte vi et træningsprogram for vore plukkere i både Ambrolauri og i Borjomi. Det var endnu et skridt i den, må vi se i øjnene, noget lange proces en 100% brug af moderne sikkerhedsudstyr ved koglehøsten vil være. Skepsis – eller endog modstand – mod brug af sikkerhedsudstyr og de arbejdsprocedurer, der følger med, er velkendt også på vore breddegrader, så det kan ikke overraske.

Vi havde en dansk underviser i sikkerhedsudstyr og i brugen af udstyret med hele ugen, og han havde en erfaren georgisk kollega med hele vejen for at sikre en ’oversættelse’, der var mere og andet end blot oversættelse. Sammen med vores egen Mikkel Nielsen arbejdede de hele ugen med – og sammen med – grupperne i plukningen, så der kom den tættest mulig forbindelse mellem teori og praksis over et længere forløb. Jeg kunne tydelig mærke virkningen hos især de lidt yngre plukkere. Det var nemmere at komme igennem med kravene om sikkerhed i uge 2 end det var sidst.

Vi lægger nogle billeder fra denne indsats ud på vores hjemmeside snarest.

Oktober 2018
Årets besøg af auditor på økologi er klaret
Koglehøsten er endelig i gang og alle de danske aktører i branchen har sendt deres plukkehold til skovs.
August 2018
17. august 2018
Hier können Sie unsere Neuheiten August 2018 lesen. Z.b. Die Ernte, unsere neue Mitarbeiter und unsere neue Lage.
17. august 2018
Sidste nyt fra Levinsen - August 2018. Læs bl.a. om vores nye medarbejder, samt høstudsigter og vores nye lokation i Gørløse.
Oktober 2016
Frost har ødelagt en stor del af høstmulighederne på skråningen i Ambrolauri/Tlugi i år, men heldigvis er der god koglesætning og gode frø i andre afdelinger af Ambrolauri/Tlugi skoven.
September 2016
22. september 2016
Fra årets høst af kogler i Georgien, kommer her det andet nyhedsbrev.
20. september 2016
Fra årets høst af kogler i Georgien, kommer her det første nyhedsbrev.
December 2015
Børge Klemmensen is resigning as seed-dealer and passes the baton to Ulrik Kejser Nyvold.
Børge Klemmensen, som har været en del af Levinsen & Abies A/S siden 2009, takker af og Ulrik Kejser Nyvold fortsætter i det længe planlagte generationsskifte.
Juni 2015
Vores folk har været i Rusland, og har sendt os denne friske høst rapport.
Februar 2015
Levinsen & Abies ser lyst på fremtiden i en artikel på bagsiden af nåledrys.
Oktober 2014
2. oktober 2014
Vi har sammensat et lille nyhedsbrev fra årets høst i Georgien.
September 2014
Nåledrys som udgives af Dansk Juletræer har været på virksomhedsbesøg, og udarbejdet en flot artikel.
Februar 2014
Levinsen & Abies har udarbejdet dette oplæg som et konkretiseret udspil, til en forhåbentlig frugtbar diskussion om ordningen.
Koglehøsten i Georgoen har været til debat i tysk TV. Se udsendelsen her:
Januar 2014
December 2013
Oktober 2013
14. oktober 2013
Oktober 2012
September 2012
26. september 2012
August 2012
15. august 2012
Oktober 2011
Jeg kom den 30. september tilbage efter 3 ugers kogleindsamling i Georgien. Kontrol under høsten i 2010, viste få ansatte kogleknopper i de forskellige høstområder. Alligevel var der positive overraskelser i 2011-høsten. Mere nedenfor
Juli 2011
6. juli 2011
Vi tog til Georgien fra den 17-23 juni for at undersøge udsigterne for den kommende høst. Du finder mere herom i terkst og billeder nedenfor
Juni 2011
Vi har været ude og se på bevoksninger og beplantninger. Der er generelt en god blomstring i år...
Maj 2011
Se billeder og øjebliksbeskrivelser af forholdene i Ambrolauri/Tlugi fra besigtigelse foretaget 7. maj. Vejret i Georgien er uforholdsmæssigt koldt og vådt for årstiden, hvilket medfører en langsom frugtudvikling på træerne.
Vi fører en løbende dialog med jultræs- og pyntegrøntbranchen på bagsiden af PS Nåledrys. Læs bl.a. den seneste højaktuelle Bagside fra PS Nåledrys: Arv og miljø ved frostskader - opfordring til større videndeling
April 2011
Læs om Borjomi/Tadrizi-proveniensen fra den sydlige del af Borjomi-Bakuriani Distrikt i Georgien. Endvidere har vi nu engelske proveniensbeskrivelser til rådighed på flere af vore provenienser.
September 2010
27. september 2010
Vi er nu inde i den 3 uge af høsten
Januar 2010
Die Bedingungen, wo unter verschiedene Produkte produziert sind, war zeit lange ein wichtiges Thema in Verbindung mit dem Umwelt.
Wir haben die komplett aktualisierten Beschreibungen unseren Nordmanniana Herkunfte jetzt auf unsere Webseite aufgeladen.
Årets høst af Nordmannsgran fra Georgien er ved at være bearbejdet til færdigt frø. Læs mere...
Oktober 2009
Høsten i Rusland gik smertefrit og koglerne er på vej videre i processen. Læs mere her...
Koglerne er sikret, kontrolleret og ligger klar til videre forarbejdning i vores renseri i Tbilisi. Læs mere om høsten her...
Vejret driller i Georgien, men vi krydser fingre og håber det bedste.
September 2009
28. september 2009
Auktionen over 10-årige licenser løb af stablen torsdag d. 24. september. Børge Klemmensen rapporterer fra Georgien...
4. september 2009
Nyt redskab til at finde arter, anvendelser og priser
Juli 2009
22. juli 2009
Fusion af Levinsen Skovfrø og Abies Frø
Juni 2009
Læs den officielle pressemeddelelse om fusionen

Tilmeld nyhedsbrev

Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev og modtage faglig relevant information, f.eks. om frøsituationen i Georgien.

Se de seneste nyhedsbreve i biblioteket